Az autogén tréning (AT) az egyik legjobban megalapozott relaxációs technika.  „Relaxation ”francia eredetű szó, jelentése: „elengedni a rabot”. A módszer a keleti kultúrából ered.

Relaxáció során a célunk egy belső harmónia elérése. Nevelésünk, fejlődésünk során megtanuljuk a tiltásokat, a korlátokat, hogy hogyan lehet feszültségben élni, de azt már kevésbé tudjuk, hogy hogyan tudunk ellazulni.

Az autogén tréninget J.H.Schultz berlini pszichiáter dolgozta ki a húszas évek végén, eredetileg magas vérnyomásban szenvedő betegek részére, de hamar kiderült, hogy sokkal szélesebb körben alkalmazható, és a megelőzést, prevenciót is magába foglalja. Önerőből, fokról-fokra törekszik egy koncentratív belső átkapcsolásra, és ezzel elérhető lelki állapotra.

Az autogén tréning alapfoka 6 gyakorlatot tartalmaz, melynek elsajátításához 3 hónap szükséges. A módszer elsajátításának előfeltétele egy személyes elhatározás, a bizalom, a kitartás és egy motiváció. A foglalkozások heti egy alkalommal történnek, de szükséges a rendszeres gyakorlás ( napi 2x ), valamint a naplóvezetés.

Mi az AT célja?
Harmónia, kiegyensúlyozottság, lelki egyensúly elérése, akaratlagos és vegetatív folyamatok szabályozása, énerő növekedése, teljesítmény, teherbíró képesség növelése, koncentrációkészség fokozása valamint az önismeret fejlesztése.

Mivel gyógytornászként dolgozom, számos olyan beteggel találkozom a munkám során, ahol kiegészítő kezelésként a relaxáció nagyon jól illeszkedik a kezelési tervbe.

Érdeklődni a KAPCSOLAT menüpontban megadott e-mail címen lehet.