A nyirokkeringés a vénás keringéssel párhuzamosan futó, elvezető rendszer. Ha a nyirokrendszer működése zavart szenved, nem lesz képes a szövetekből a nyirokköteles folyadékot elszállítani, s ez oedema kialakulásához vezethet. A károsodás lehet veleszületett, ill. szerzett is. A betegség legjellemzőbb tünetei: lábfej, kézhát cipószerű duzzanata, láb,- kézujjak kolbászszerű megvastagodása, csecsemőráncok kialakulása valamint a bőr szemölcsszerű megvastagodása.

 

Ha a végtagokban, ill. törzsön folyadékszaporulatot, oedemát észlel, mindenképpen forduljon orvoshoz, hiszen az oedema eredetének meghatározása (pl. szív, vénás, allergiás vagy nyirokeredet) SZAKORVOS FELADATA!

 

Ha a nyirokoedema megállapítása megtörtént, keressen fel egy nyirokoedema kezelésében jártas gyógytornászt, és megbeszélik a kezelés menetét. A limphoedema kezelésére a leghatékonyabb eljárásnak a manuális nyirokdrenázst, a kiegészítő kompressziós terápiát és a speciális keringésjavító gyakorlatok kombinációján alapuló konzervatív kezelést tartjuk. A manuális nyirokdrenázs egy speciális masszázsfogásokból álló technika, a kompressziós kezelés során pedig rövid megnyúlású pólyát fokozatosan csökkenő nyomással több rétegben helyezünk fel a végtagra. A komplex kezelés tartalmazza még a bőrkezelést és a testsúlykezelést (diéta), valamint rendszeres szakorvosi ellenőrzésre van szükség.

 

Nyirokoedema kezelésével kapcsolatos kérdéseit felteheti az info@avivatanoda.hu e-mail címen.